PAKEPRAAT.Verbazing

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.Verbazing

In de politiek bepaald geen actieve maar desondanks daarin wel belangstellende inwoner van onze goede gemeente zag ik met verbazing de grote kop in een krant : ‘Lijsttrekker nu al weg bij lokale partij in Drachten’.

Amper twee weken na de verkiezingen. ‘Hoe kin dat no’ is je eerste gedachte. En dan zie je dat het onze lokale partij Smallingerlands Belang betreft. Jaren lang twee zetels en die hoera hoera na deze verkiezingen, bij wijze van spreken, een paar flessen champagne soldaat heeft gemaakt om te vieren dat er met de nieuwe lijsttrekker drie raadzetels bezet mochten worden. Een winst van ruim 30%.
En dan piept die eerste man er metéén tussen uit. De manier waarop de partij bestuurd wordt valt me tegen, zegt hij. Dank je de koekoek, hij heeft toch al een paar maanden in die zelfde partij omgescharreld ? Maar enfin, kan gebeuren. Dus, denk ik dan, je zeg Sorry en geeft die zetel keurig terug aan de club op wiens naam je bent gekozen. Zo hoort het.

Maar nee, lees ik. Hij wil die zetel behouden en gaat zich beraden bij welke partij hij zich zal aansluiten. Want een éénmans fractie ziet hij niet zitten.

Nu ben ik zeer nieuwsgierig hoe het zal gaan. Alle partijen zitten natuurlijk likkebaardend te hopen op zo’n gemakkelijke zetel winst. Maar de linker kant hoeft zich er niets van voor te stellen lees ik. Hij denkt, hoewel hij zich nog aan het beraden is, meer aan de VVD of ELP. De grootste fractie in de raad is nu de ELP met zijn 7 zetels en wordt dan met een zeteltje erbij de allergrootste. Maar de VVD kan met zijn schamele twee zetels eigenlijk best wel wat versterking gebruiken.

Maar nu komt, althans voor mij, de moraal om de hoek kijken. Want het kan toch eigenlijk niet dat je na slechts een paar weken met een zetel aan de haal gaat. Dan wek je toch de indruk dat je hebt gedacht bij ELP of VVD niet op een verkiesbare plaats op de lijst te komen en dan maar een kleine partij opzoekt om lijsttrekker te worden. En als dat slaagt met de zetel aan de haal te gaan.

Hoe zullen die partijen trouwens reageren ? Afwijzend, want ze vinden dit geen fair play ? Of accepteren, lachend als een boer met kiespijn plus de gedachte dat alles over een jaar vergeten is ?  Ik denk trouwens dat de VVD met de moraal de minste problemen zal hebben. Die partij heeft immers, als je de landelijke kranten volgt, nogal wat plekjes op de ziel.

Roel Oostra