Pakepraat.Songfestival

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

Pakepraat.Songfestival

Nee, ik was echt niet van plan mijn Pakepraatje aan het songfestival te wijden. Pake vindt dat hij te oud wordt voor deze vorm van amusement. Had de DVD’s voor The Crown al klaar gelegd. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus heb ik alles toch tot en met de puntentelling meegemaakt ! Halfweg die telling, toen Zwitserland en Frankrijk beurtelings aan kop gingen was ik het aardig eens met de rangorde. Toen echter de ‘stemmen-van-het-volk’ erbij kwamen en Italië de kop overnam en officiële winnaar werd brak mij de klomp.

Tja, en dan zit ik wat te mijmeren hoe een leuk lied een song wordt. Allereerst zoekt ieder land uit de massaproductie een nummer plus vertolker die geschikt lijken het vaderland te vertegenwoordigen. Tenminste dat denk ik. Er wordt proef gezongen, goedgekeurd en officieel ingeschreven. Prachtige inzending ! Ziezo, dat is klaar.  Maar nee, zo is het niet. Want er komt  een deskundige die zegt : Mooi nummer, echt zinvolle tekst en prachtige melodie,  maar wat kaal, er moet eigenlijk een backing groepje bij voor tweede en derde stemmen, dan klinkt alles wat voller. Akkoord, doen we. Maar dan zijn we er nog niet . Want de vormgever komt en  vraagt : Zitten in de backing groep ook een paar die een salto kunnen springen of iets dergelijks want het is wat saai. Ik wil  meer beweging zien. En het volume kan ook wat omhoog. Als dat allemaal gebeurd is  heeft het nummer  een aardige opdoffer gehad.    Enthousiast komt dan de belichter. Zijn jullie zover jongens ? Ik heb nou toch een mooi lichtplan uitgevogeld, je weet niet wat je ziet en stopt de act vol  stralen, sterren, lichtfonteinen, spots-die-alle-kanten-uitdraaien, kleureffecten, kortom, na al deze opfrissers is van het oorspronkelijke, ooit zo leuke nummer, weinig over.
Ik denk dat het in alle deelnemende landen ongeveer op deze wijze gaat. En toch is het Europese Songfestival  ondanks alles een geweldig succes. Publiek stroomt toe en hadden we de Corona pandemie niet gehad dan zou Rotterdam de gasten uit het buitenland kwalijk hebben kunnen verwerken

Ik zag op de TV dat onze koningin ook geweest is. Vraag : Moest ze of wou ze graag. Want onze koning en koningin zijn bij alle belangrijke gebeurtenissen in ons land aanwezig, bezoeken scholen en instellingen, openen dit of dat, stimuleren culturele instellingen, kortom, ik heb groot respect voor de wijze waarop ze glans geven aan het koningschap. Nou ja, zegt u, daar krijgen ze ook een heel aardig salaris voor. Klopt, maar je moet het toch maar doen. Vaak vroeg het bed uit, naar alle hoeken van het land, altijd overal in geïnteresseerd, lachend zwaaien naar het publiek, kortom je ziet never nooit dat ze mistroostig met een gezicht van wat doe ik hier hun bezoeken afleggen. Chapeau ! Maar toch zullen Willem Alexander en Maxima, net als gewone mensen, ook hun stemmingen hebben . Het zou dus best kunnen, let wel, ik zeg niet dat het zo is, maar het zou best kunnen dat ze tegen haar man zei :

Lex, ik moet donderdagavond naar Rotterdam naar dat Songfestival maar ik heb er zeer weinig zin in. Kun jij asjeblieft voor één keer voor mij waar nemen ?
Maar lieverd, jij houdt toch zo van alle soorten muziek,  Kun je niet een beetje zin maken ?
Hou toch op Lex, niet alle muziek is muziek dat weet je ook wel  en daarbij al dat geflikker aan de ogen . . . . enne . . ik heb ook wat hoofdpijn. Toe nou . . .
Nee schat, het is mijn vrije dag en er is voetbal  op TV,  je moet maar zin maken .
Wat flauw
. .. en geagiteerd sloeg ze de kamerdeur achter zich dicht.
Maar donderdagavond zag ik op TV die schat geanimeerd met de mensen van het festival praten. Alsof ze de mooiste dag van haar leven had.
Waar ik echt nieuwsgierig naar ben : Zou Maxima ook vinden dat Italië met die vier primaten de terechte winnaar van dit Songfestival is ?

Roel Oostra
r.oostra@chello.nl