PAKEPRAAT.oude wijn

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.oude wijn

Zit u, geachte lezer, lieve lezeres, ook zo te tobben met de vaderlandse politiek als ik? Nu zijn ze al zo’n negen maanden bezig om een nieuw kabinet te formeren. Dat is nodig want de vorige ploeg is in verband met de ‘toeslagen affaire’  met pek en veren weggestuurd. Weet u nog dat die onverkwikkelijke zaak uiteindelijk door CDA’er Pieter Omtzigt en SP’ster Renske Leijten boven water is gehaald, dat bijna de hele Tweede Kamer ach en wee riep en de regering, de minister-president incluis, een motie van afkeuring aan hun broeken kregen en konden vertrekken. Er kwamen nieuwe verkiezingen en de uitslag daarvan heeft mij zeer verbaasd. Want de zaak van de toeslagen heeft honderden huishoudingen in het ongeluk gestort, er ging een golf van verontwaardiging door ons land, maar politiek gezien bleef ieder zitten waar hij zat. Slechts één man, voor zover ik weet, nam zijn verantwoordelijkheid en verliet de Tweede Kamer. Dat was Lodewijk Asscher van de PvdA. Maar heeft u verder wat gemerkt van ontslagen of schorsingen wegens wanbeleid? Ik niet, ieder bleef stilletjes zitten. Toen de verkiezingsuitslagen bekend werden, bleek dat de landelijke verontwaardiging over de ‘toeslagen affaire’ toch niet zo groot was als ik dacht. De partij van de minister-president bleek zelfs stemmen te hebben gewonnen. En in plaats dat de onverzettelijke Pieter Omtzigt met een lauwerkrans op het schild werd geheven en triomfantelijk door de burelen van het CDA werd gedragen verloor die partij stemmen en verdween Pieter uit de partij. En nu zijn ze een nieuw kabinet aan het formeren met precies dezelfde partijen als het weg gestuurde . . .

Begrijpt u nu dat ik het niet goed kan vatten ?

Ik hoorde een paar maal in politieke TV reportages over ‘drank in oude zak’ maar dat moest natuurlijk ”dan wordt het nieuwe wijn in oude zakken” zijn. Dat sprak me wel aan. Het is van oorsprong een Bijbelse tekst en ik dacht, kom, laat ik het voor de aardigheid eens even opzoeken. Trof toen een paar aardige zinnen.

‘. . . en niemand doet nieuwe wijn in oude leren zakken, anders zal de nieuwe wijn de oude leren zakken doen barsten en de wijn zal eruit stromen en de zakken zullen verloren gaan’. Dat zou betrekking kunnen hebben op de krabbelaars die indertijd de zaken in de soep hebben laten lopen en nu met grote idealistische plannen komen.

En deze zin vond ik ook heel mooi : ‘Maar nieuwe wijn moet men in nieuwe zakken doen en beiden zullen behouden blijven!’. Dat zou kunnen betekenen dat een geheel nieuwe regeringsploeg een totaal andere en betere koers zou uitzetten maar ja, dan is de vraag: hoe komen frisse mensen terecht op stoelen die schijnbaar definitief al bezet zijn.

Er zijn dus een paar mogelijkheden :

  1. Nieuwe wijn in nieuwe zakken. Zal er waarschijnlijk niet van komen.
  2. Nieuwe wijn in oude zakken. Ja, dat zullen ze eigenlijk wel willen.
  3. Oude wijn in nieuwe zakken. Nee, dat slaat nergens op.
  4. Het zal uiteindelijk wel uitdraaien op : Oude wijn in oude zakken. Tel uit je winst!

Het kiezersvolkje wil immers toch niets anders. Nou dan.

Roel Oostra

r.oostra@chello.nl