PAKEPRAAT.nieuwjaar

Roel Oostra

PAKEPRAAT.sûpe

Pakepraat.raad

PAKEPRAAT.sterretje

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.nieuwjaar

Tja, en daar zijn we alweer in de laatste week van het jaar. Met zijn allen zijn we bij de warme oliebollen, de zalmsalade en de goede wensen aangeland. Op een braaf sukkeldrafje door 2019 geklungeld. De man met de baard en de zeis doet ons uitgeleide en een pittig jongetje neemt beleefd de zandloper over .Want hij zal ons 2020 binnen leiden. Het ziet er volgens de beursbarometer mooi en zonnig uit maar door mijn eigen bril bekeken zweven er wel wat grauwsluiers rond.
Met zijn allen nemen we ons voor er het beste van te maken maar, eerlijk is eerlijk, we hebben niet veel te maken. Voor ons zelf kunnen we wel mooie dingen bedenken, aardig voor alle mensen zijn, iedere dag op tijd naar bed, al die ongelezen boeken lezen, goed en zuinig leven,
Veel meer kunnen we ook al niet doen en ik geloof echt niet dat zelfs als ik al die goede voornemens vervul de wereld-als-zodanig er ook maar een sikkepitje mee zal opschieten. Met alle goede intenties en zelfs met ons kiesrecht kunnen wij maar weinig doen om de mensheid vooruit te helpen en 2020 leuker te doen zijn dan 2019.
Dat is een beetje mijn bezwaar tegen veel wat met de jaarwisseling samenhangt. Al die mooie woorden waar de lommerd geen cent voor geeft, al die feestelijke eetpartijen die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn, al die stoere, zonnige, ten-strijde-voor-een-betere-wereld artikelen in de kranten die eigenlijk nergens op slaan.
Wat een sikkeneurig mannetje, hoor ik u denken. Maar dat is niet zo. Ik verlang net zo vurig en hard als u naar vrede op aarde, naar in alle mensen welbehagen en voor elke dakloze een bordje kippensoep en sinaasappelvla-met-slagroom toe.
Als het kon zou ik wensen dat mensen van alle kleuren elkaar zonder voorbehoud zouden respecteren, dat 2020 zes nieuwe loonrondes brengt, dat voedselbanken niet meer nodig zullen zijn, dat de bewoners van die afgrijselijke vluchtelingenkampen weer een menswaardig bestaan mogen krijgen, dat alle grenzen worden opgeheven en alle oorlogstuig bij het vuilnis wordt gegooid. dat Trump, Kim, Chi en Erdogan vredelievend een potje gaan zitten klaverjassen,  Rutte en Wilders in één schuitje gaan varen en iedere dag griesmeel met bessensap voor alle mensen van goeden wille wordt geserveerd
Maar ik weet wel zeker dat zo’n wensdroom niet uitkomt. Zodoende zal ik, zullen wij, zullen jullie, oudejaarsavond veerkrachtig overeind staan met een glas in de hand en een warm gevoel in het middenrif iedereen geluk wensend en daarbij hopend dat de heren Trump en Poetin, samen op één wit paard, duiven fladderend om hun hoofden,  spiernaakt door de straten van Washington of Moskou zullen rijden. Dat zou een zonderling en prachtig tafereel zijn.
2019 is nu bijna voorbij  Wij hebben ons weer over veel zaken druk gemaakt en die zijn bijna allemaal weggegleden in de vergetelheid
In het nieuwe jaar zullen we ons weer over veel zaken druk maken  en die zullen, bij de volgende zalmsalade, óók weer vergeten zijn.
Ondanks dit alles wens ik U, geachte lezers en lezeressen, uiteraard ook namens Zij-die-mijn-Zorgen deelt  van harte het aloude Veel Heil en Zegen in het Nieuwe Jaar toe !

Roel Oostra