PAKEPRAAT.moraal

Roel Oostra

PAKEPRAAT.sûpe

Pakepraat.raad

PAKEPRAAT.sterretje

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.moraal

Al vaker heb ik in mijn columns verteld dat ik graag vanuit een geriefelijke zetel een spannend potje voetbal op ons kleurenkastje zie. Het zal u dan ook niet verbazen dat ik onlangs met belangstelling het incident met een gekleurde ( ‘zwarte’ mag je tegenwoordig niet meer zeggen) speler heb gevolgd die onder meer de oerwoud geluiden uit een zogenaamd supportersvak beu was en geëmotioneerd stopte met voetballen. Waarop de scheidsrechter de wedstrijd stil legde.
Het is ergerlijk wat zogenaamde supporters-met-het-verstand-van-een- deurknop naar spelers en scheids schreeuwen maar er wordt nooit wat aan gedaan. Het overgrote goedwillende deel van het publiek kijkt de andere kant uit en de leiding grijpt niet in. Maar deze keer door een dappere scheidsrechter dus wel en de KNVB schrok wakker en organiseerde dat op de eerstvolgende wedstrijddag de eerste minuut op alle velden niet gespeeld zou worden om een Voorbeeld Te Stellen.
Ja ja, dezelfde KNVB die straks ons Nederlands Elftal naar het steenrijke feodale Qatar zal laten afreizen voor de wereldkampioenschappen voetbal.
De mensenrechten daar, evenals bijvoorbeeld in China die ‘raze oan de protters’ !
Geld regeert het voetbal. Wie had vroeger gedacht dat bij voorbeeld de prof club Vitesse uit Arnhem eigendom zou worden van de steenrijke rus Valeri Oyf die in Nice woont of dat het Haagse ADO in handen is van een kapitaalkrachtige Chinees. Wie had vroeger ooit gedacht dat er een lucratieve handel in miljoenen verdienende voetballers zou komen ? Ikke niet.
Een oud profvoetballer, Geert Arend Roorda schrijft iedere dinsdag een zeer lezenswaardige column over zijn sport in de Leeuwarder Courant. In zijn stukje van 26 november sloeg hij de spijker vol op de kop. ‘De voetbalindustrie kent geen moreel besef en al helemaal geen sentimenten. Het gaat alleen om geld. Er wordt gevoetbald waar geld te vinden is. De landen waar het over gaat weten dat heel goed en gebruiken de portemonnee om zich middels het voetbal te profileren op het wereldtoneel’
Zo denkt Roorda er over en hij sluit af met ‘Het is aan de voetbalindustrie om zich sterk te maken voor een kentering. Geen wereldkampioenschappen of andere toernooien onder de vlag van door de FIFA georganiseerde evenementen of wedstrijden in landen waar ze zich kapot lachen om onze westerse hypocrisie’.
Ik ben het volledig met hem eens en eigenlijk moesten wij , om een voorbeeld te stellen, massaal het kijken naar de TV uitzendingen van het komende Wereldkampioenschap Voetbal in het feodale Qatar overslaan.
Maar ik weet wel zeker dat zo’n protestactie niet zal lukken. Want u mag raden wie als eerste voor de buis zal zitten . . . . .

Roel Oostra