PAKEPRAAT.Lekepraat

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.Lekepraat

Weet u wat een leek is ? Een leek is iemand die praat over dingen waar hij geen verstand van heeft. Dat staat tenminste in het Nederlandse woordenboek. Ik wist dat trouwens al jaren want in gedachten hoor ik nog wel eens de stem van mijn vader ‘Hâld asjeblieft op mei dat domme lekepraat’ als ik wijsheden probeerde te verkondigen.

Als er verkiezingen zijn en je als brave burger keurig een rode stip zet op de partij van je keuze betekent dat natuurlijk niet dat je echt verstand van ‘de politiek’ hebt. Je volgt zo nu en dan eens een debat van de Tweede Kamer op de TV, soms interessant en soms door  herhaling op herhaling stom vervelend, maar dat zegt, tenminste in mijn geval niet, dat je serieus over alles kunt meepraten.. En als je dat  wel probeert verwordt Pakepraat  simpelweg tot Lekepraat. Zoals hier.

Want ik wil het even hebben over Pieter Omtzigt. Ja. die Pieter Omtzigt van het CDA die samen  met Renske Leijten van de SP  het schandaal van de toeslagenramp boven water tilde. En dat ging niet zomaar, integendeel , het was een hels karwei. Bijna de hele Tweede Kamer alsmede de ministers, president Rutte incluis, hadden wel es wat geruchten gehoord maar ja, het zou wel meevallen, er was toch contrôle en er was weer contrôle op die contrôle enzovoort . . . .

Zo sleepte de zaak een paar jaar voort, ouders ongelukkig, huwelijken kapot, zelfmoorden, kortom voor honderden gezinnen was het een ramp en Pieter en Renske kregen maar geen gehoor in de Kamer. Tot de bom barstte. En toen was Leiden in last. Niemand begreep hoe het zo ver had kunnen komen, nee, als we dat toch geweten hadden . . . . . Er kwam een officieel onderzoek van laag tot hoog maar ieder pleitte er echt niets aan te hebben kunnen doen. Eén uitzondering. Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van PvdA ,nam de consequenties en stapte op. Compliment !  Voor mij had hij dat echter niet hoeven doen want hebt u verder iets gehoord van schorsingen of ontslagen na het ‘onder ede onderzoek’ ?  Ik niet en ja, nu sijpelen berichten door dat een paar ‘hoge’ ambtenaren in hun verhoren sprookjes hebben verteld. En dat onder ede. Wij wachten af.
Waar ik mij, als leek in de politieke mores, zeer over verbaas is de taal waarin een aantal CDA partijgenoten, (met de C van christelijk in de naam) de heer Omtzigt  bejegenen. Als ik de kranten mag geloven zijn psychopaat, teringhond, eikel, gestoord, klootzak en dergelijke koosnamen aan de orde van de dag. En dat hoort toch niet bij het CDA ?  Temeer omdat hij , met Renske, de  misselijke toeslagenzaak echt aan het licht bracht. Een zaak die zo groot en onverkwikkelijk was dat zelfs het kabinet, met Rutte aan het hoofd, er over struikelde en aftrad. Want ja, ze wisten het immers niet en dat gezeur van Pieter en Renske koste maar tijd.

Nu zit de kat in de gordijnen, de kranten staan vol over Pieter en zijn CDA en het is nu zelfs zover gekomen dat Pieter zijn lidmaatschap van de partij waarin hij zo geloofde heeft opgezegd.  En een nieuw kabinet is mijlen ver weg.

Het probleem is dat Pieter zich in ‘de zaak’ verdiept heeft en er alles vanaf weet. Daar had hij moeite voor gedaan en hij weet nu dat je als allesweter een voortdurende bron van ergernis voor je omgeving bent. Dan begint het pesten, laten struikelen, achterklap, als je langs een plas loopt er expres door rijden met de auto, honden tegen je opzetten, uitschelden voor  onderkruiper, jeukpoeder, in je nek strooien, je vulpen afpakken en onder een schoenzool vermorzelen, kauwgom in je haar smeren.

Dat soort dingetjes.

Want mensen die in gebreke zijn gebleven willen van allesweters helemaal niets weten.

En ook al hoor ik de stem van mijn vader, zo is het.

 

Roel Oostra

r.oostra@chello.nl