Pakepraat.Kunst

Roel Oostra

Pakepraat.Kunstje

Pakepraat.Kunst

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

Pakepraat.Kunst

Hebt u dat nu ook, geachte lezer, dat als u een door een kunstenaar vervaardigd werk tegen komt, graag wilt weten waarom het is gemaakt ? Wat de bedoeling van de maker is. Wat de aanschouwer er in moet zien ? Vooral bij non-figuratieve kunst is dat wel eens moeilijk. Je hoeft echter niet alles te begrijpen, zeggen de echte kunstkenners, je moet schoonheid ondergaan. En, zeggen diezelfde kunstkenners, het hoeft niet persé mooi te zijn, het moet je raken. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij heel soms wel eens raakt maar dat ik meestal met stomme verbazing naar in elkaar geknutselde non figuratieve werkstukken sta te kijken.

De kunst om het geëxposeerd te krijgen lijkt mij soms groter dan het fabriceren. Voor een goed begrip : ik heb er best vrede mee als mensen met planten willen dansen of als ik weer een serie kleuterschool tekeningen zie hangen, ja hoor, alles moet kunnen. En wanneer mensen er plezier aan beleven, prima.

Mijn persoonlijke smaak gaat uit naar beelden als die van Kees Verkade of de wat meer abstracte van de Woudwijken. Mag graag zien wat het voorstelt. Er was indertijd, ik spreek van jaren geleden, één tijdelijk kunstwerk in onze goede woonplaats waaraan je absoluut duidelijk kon zien wat het voorstelde maar waar ik ettelijke keren omheen ben gelopen om de, laat ik maar zeggen, kunstzinnige bedoeling te begrijpen. Weet u nog ? Voordat de Vaart gegraven was had onze plaatselijke kunstenaar Henk Hofstra het hele Moleneind van het centrum tot de Hogeweg al blauw geverfd om een imaginaire vaart te verbeelden.. En de schuin doorgezaagde auto die hij toen op/in zijn imaginaire vaart heeft gezet heeft me vanaf het begin dat hij er stond bezig gehouden. Hofstra leek mij namelijk niet een man die ‘zomaar’ wat doet. Elke keer dat ik toen dat ding zag staan rees de vraag in mij op : waarom en waarvoor lijkt die halve auto in de vaart te verdwijnen.

Maar als zo vaak in dit leven, als je maar lang genoeg denkt en piekert zie je plotseling het Licht. En in dit geval was het indertijd een vet gedrukt bericht in de Leeuwarder Courant van 13 februari 2008. Ik citeer er een paar regels uit. Er boven stond :

Te veel fietsen in gracht : duikers staken zoekactie. En dan verder : Duikers hebben in de gracht van de Leeuwarder Nieuwstad de zoekactie naar een mes, bij een steekpartij gebruikt, noodgedwongen gestaakt. Er liggen teveel fietsen op de bodem. De vier duikers waren maandag te water gegaan en zochten op verzoek van de recherche naar een mes dat door een arrestant was weggegooid. Vanwege de vele tweewielers en andere troep was de speurtocht onbegonnen werk. Volgens politiewoordvoerder  moet de gemeente Leeuwarden de grachten flink opschonen.

Dus : die halve auto op de blauwe vaart-die-er-nog-niet-was gaf aan dat er wel eens een auto in het toekomstige  water kon belanden, wat inmiddels een keer of vier is gebeurd. Maar waar ik echt nieuwsgierig naar ben of er fietsen in onze Drachtster Vaart terecht gekomen zijn. Of is onze goede woonplaats nog niet een echte stad ?

 

Roel Oostra

r.oostra@chello.nl.