PAKEPRAAT.klimaat

Roel Oostra

Pakepraat.wethouders

PAKEPRAAT.douwstra

PAKEPRAAT.sûpe

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.klimaat

‘ Ik zie op Spitsbergen de gletsjers afbrokkelen, de permafrost ontdooien. Heel veel dat niet voorspeld was is toch gebeurd. Dat maakt mij bang’.
Dat zegt poolonderzoeker Maarten Loonen in het interview met Karen Bies dat gepubliceerd is in het Juli nummer 2019 van magazine ‘de Moanne’.  Loonen is bioloog en werkt voor de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1990 is hij elke zomer op Spitsbergen. ‘Als ik er ben is het altijd licht, de zon draait letterlijk een rondje boven mijn hoofd.  In het dorp Ny Alesund zijn zomers 180 wetenschappers uit allerlei landen die elk op eigen terrein onderzoeken plegen’.
In die dertig jaar heeft hij de gevolgen van de gemiddelde temperatuurstijging van zes graden Celsius op Spitsbergen met eigen ogen gezien. Hij zegt : ‘Dertig jaar geleden voorspelden wetenschappers, je kleinkinderen zullen ermee te maken krijgen. Een paar jaar later, je kinderen krijgen er last van, en nu gebeurt het al !  Die versnelling is ongelooflijk’.
Misschien, geachte lezer, vraagt u zich af waarom ik de ontboezemingen van Maarten Loonen  onder uw aandacht wil brengen. Wel, omdat hij als langjarige ooggetuige in dit interview zeer duidelijk maakt wat er met het klimaat aan de hand is. De gevolgen van de opwarming zijn grimmig. Regen breekt gletsjers en permafrost af. Het ene jaar was het nog gletsjer, het volgende jaar kon hij er met een bootje varen. Huizen worden onbewoonbaar omdat de permafrost onder de gebouwen ontdooit waardoor verzakkingen en instortingen plaats vinden. Ik zou graag dit hele interview willen overnemen  maar dat gaat natuurlijk niet. Maar dit juli nummer van opinieblad De Moanne is vast wel in de boekhandel te krijgen  of anders ynfo@demoanne.nl . Warm aanbevolen.
Een aanrader gezien ook de strubbelingen in de Tweede Kamer over dit onderwerp.
Want daar scharrelt bijvoorbeeld een academisch gevormd persoon rond die lachend beweert dat al dat gezeur over klimaatverandering prietpraat is. Het is dan weer wat warmer en dan weer wat kouder, dat is nu eenmaal zo, niets om je druk over te maken. Kost klauwen vol geld, dat klimaatgedoe levert niets op, enzovoort. Dat iemand die blijkbaar een goed verstand heeft er zo over denkt begrijp ik gewoon niet.
Maar ja, misschien heeft hij wat te veel verstand, dat komt wel eens voor.
En wat ik ook niet begrijp, echt helemaal niet begrijp, is dat zoveel mensen gewoon achter hem aan hobbelen en zodoende de bijna grootste politieke partij van ons land vormen.
Wat ik graag zou willen is dat het interview met Maarten Loonen integraal in het verenigingsorgaan van FvD wordt opgenomen. Maar dat zal niet gebeuren, dat begrijp ik nu weer wel . . .

Roel Oostra