Pakepraat.Kick out

Roel Oostra

Pakepraat.Kunstje

Pakepraat.Kunst

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

Pakepraat.Kick out

 

In het vorige Praatje heeft Pake u al doen weten dat wat hem betreft het figuurtje Zwarte Piet niets te maken heeft met het begrip Slavernijverleden. Voor mij kan hij dus rustig blijven. De organisatie Kick out Zwarte Piet denkt er heel anders over en probeert de laatste jaren, onder meer bij Sinterklaas intochten, met luidruchtige demonstraties te laten weten dat het verschijnsel Zwarte Piet niet in een beschaafde samenleving thuis hoort. Dat is tegen de zere benen van vele, vele landgenoten die generatie na generatie met hun Piet zijn opgegroeid. En dus zijn er conflicten die het feest van de bisschop verstoren. In mijn vorige column heb ik laten weten dat wat mij betreft dit sop de kool niet waard is, als je het afzet tegen de schrikbarende ellende in de wereld. Maak van Zwarte Piet een blanke Pakjes Piet en geen kind zal er een traantje om laten.
Naar aanleiding van die vorige column kreeg ik van een vriend een foto toegestuurd die vorig jaar december genomen was in Paramaribo. Een open vrachtautootje met een aantal feestelijk geklede Zwarte Pieten. En dat waren echte zwarte Zwarte Pieten. Op de foto hadden ze een hoop lol. Die vriend tipte mij om eens op internet te kijken. Stom dat ik dat zelf niet had bedacht want er ging een zwarte Sintwereld voor mij open toen ik dat deed. Aan de foto’s te zien wordt er in onze vroegere overzeese gebiedsdelen uitbundig Sinterklaas gevierd, met de stoomboot en intochten en optochten, net als hier .In Suriname is zelfs een boek verschenen  ‘Honderd jaar Sinterklaas’. Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat toen via de West Indisch Compagnie  Suriname, Curaçao en de eilanden er om heen tot Overzeese Gebiedsdelen waren ‘gepromoveerd’  er rijksambtenaren en zakenlieden in de West terecht kwamen al dan niet met hun gezinnen. Er kwamen kinderen en daarna verscheen Sinterklaas op het toneel, blij verrast dat hij zoveel Pieten om zich heen zag. En net als in ons land wordt de Goedheiligman elk jaar feestelijk ingehaald, zowel in Suriname als op ‘onze’ vroegere eilanden Vaak met een witte Sint, soms, want dat ligt toch voor de hand, met een zwarte. Op de foto’s op internet zag ik trouwens  een paar plaatjes van een zwarte Sint die wit geschminkt werd. Gewoon de omgekeerde wereld.
Op Curaçao waar de Sint jaarlijks met een groot feest werd ingehaald zit de kat nu in de gordijnen. Dit jaar geen Sinterklaasintocht. De regering van het eiland heeft de subsidiëring van het feest ingetrokken. In navolging van kick out Zwarte Piet lijkt het  dat het stoppen van deze intocht het begin is van kick out Sint Nicolaas uit ons vroegere overzeese gebied. Curaçao stopt met de subsidie omdat de overheid niet wil bijdragen om evenementen die gevoelens van onderdrukking en racisme oproepen. Volgens de regering is de Sinterklaasviering, in zijn huidige vorm een feest ‘met discriminerende aspecten voor gekleurde mensen en mensen van Afrikaanse afkomst’. Enkele jaren geleden was al aangekondigd dat de Curacaose overheid zou stoppen met subsidieëring, maar nu is het menens, het feest is echt van de baan Ook de corona maatregelen en een gebrek aan sponsors speelden een rol bij de beslissing. Vorig jaar waren er trouwens  al demonstranten die ‘Piet bai flit’ oftewel Piet ga weg op hun T-shirt hadden staan.
En zwarte, gekleurde en witte kinderen, er is echt geen onderscheid, maar zingen :
Zie de maan schijnt in de tropen, en wij horen wild geraas
‘k zie Pappa’s en Mamma’s lopen, schreeuwend tegen Sinterklaas
Piet bai flit en Sint kick out !     Snotverdikke, dat gaat fout !
Komen Sint en Piet nooit weer,  wij geen snoep en pakjes meer !

Roel Oostra
r.oostra@chello.nl