Pakepraat.gestemd

Roel Oostra

Pakepraat.Kunstje

Pakepraat.Kunst

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

Pakepraat.gestemd

Zij-die-mijn-Zorgen-deelt heeft mij de laatste weken nogal eens verweten dat ik onze televisie wat veel in beslag nam. ‘Sitst iderkear mar nei dat politike gepraat te sjen. Wat ast der oan fynst is my in riedsel. Hyltiid itselde geseur en do hast nergens ferstân fan. It is myn tillevysje ek !  Ik wol sa no en dan ek wol ris in filmke sjen !’ Hoewel ik  vanzelfsprekend niet zal toegeven dat ik geen verstand van politiek heb heeft ze natuurlijk groot gelijk. Dat bleek ook uit het feit dat de uitslagen heel anders waren dan ik had verwacht. Het slaat dus nergens op dat ik een stukje over politiek schrijf terwijl de kranten vol staan met deskundige commentaren.
Maar er zitten mij twee dingen dwars. Het eerste is dat de ‘toeslagenramp’ eigenlijk niet ter sprake is gekomen. Die loog er echt niet om en allemaal riepen wij ach en wee. De beide helden, Pieter Omtzigt, CDA en Renske Leijten, SP, die de zaak boven water tilden kregen geen eer van hun werk. Hun partijen verloren flink. Maar  uit de grootste regeringsfractie heb ik niemand in die ‘toeslagenbrij’ zien spitten en de VVD won zelfs zetels. Hoe kan dat nu vraag ik mij af.
Mijn tweede punt is Thierry Baudet. Het is mij een raadsel waarom zoveel normale landgenoten achter dit vreemde mannetje aanlopen. Academisch gevormd en dan beweren dat Corona een gewoon griepje is. Daar zit ik dan wat over te filosiferen. Toen ik las dat hij met zeven partijgenoten de 2e kamer in zou gaan kwam de gedachte aan Sneeuwitje en de 7 dwergen naar boven. Ik weet echt niet waar die vandaan kwam. Klopt  in de verste verte niet  want Thierry is geen Sneeuwitje en zijn volgelingen zijn geen aardige mannetjes. Maar ook het Hei Ho melodietje van de Disney dwergen speelde door mijn gedachten, ik zakte wat weg in sluimerstand en zag het plotseling voor me :
In Den Haag kwam de ‘nieuwe’ Tweede Kamer voor de eerste keer bijeen. De zaal zat vol,  alleen, op Baudet na, waren de zetels van de FvD fractie leeg. De voorzitter opende en tot haar grote schrik  zette apostel Thierry een key-board op zijn tafel en begon  knetterluid  de Triomfmars uit Aïda te spelen.  Zijn Zeven Zendelingen kwamen op dat moment in een rij binnen,  handen op elkaars schouders, Simone voorop en dan Wybren, Harry, Olaf, Freek, Gideon en Pepijn. Dwars door de zaal naar hun plaatsen en luid zingend :
Hei Ho  –  Hei Ho  –  voor Thierry luid  HEI  HO,
trots volgen wij hem, blij van zin,  straalrecht de Tweede Kamer in !
Hei Ho  –  Hei Ho  –  dan gaat het verder zo :

Wij kletsen  kletsen  kletsen   ieders oren van het hoofd
wij zwetsen  zwetsen  zwetsen   dat wij doen wat is beloofd
Corona regels zijn toch werkelijk een ultra slap gelul
en wie die onzin echt gelooft  is regelrecht  een sul,
Hei Ho  –  Hei Ho  –  we laten het maar zo
want wie in sprookjes nog gelooft
of kooltjes wil, heel slim gestoofd
die roept verheugd : Ja ik doe mee
en sluit zich aan bij FvD

Tja . . .het is maar net  hoe  of  je’t  ziet, wie hersens heeft  die doet het niet.

Roel Oostra
r.oostra@chello.nl