PAKEPRAAT.douwstra

Roel Oostra

PAKEPRAAT.plicht

PAKEPRAAT.dag 2020

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.douwstra

Prachtig weer, zit ik een uurtje met een krantje lekker achterover in een geriefelijke tuinstoel van onze rijk bloeiende tuin te genieten. Lees een paar regels en mijn oogleden worden zwaar en ik drijf langzaam weg in dromenland. Als ik daar ben aangekomen doemen twee druk pratende figuren op. De oudste is kandidaat wethouder die, voordat hij zijn sollicitatiebrief gaat schrijven, eerst maar eens in Smallingerland gaat rondkijken. Hij kan er, eerlijk gezegd, eigenlijk met zijn pet niet bij dat zo’n grote en vroeger zo welvarende gemeente niet uit het eigen bestand vier competente wethouders kan ophoesten. Gerrit, gastheer in het gemeentehuis, fungeert als gids (in een droom kan alles) en die heeft hem al het één en ander laten zien zoals onze voortreffelijke Bibliotheek, ons ‘Stijl’ museum Dr8888 en het paradepaardje de Lawei.
Nu steken ze de Gauke Boelensstraat over. Wat een prachtige straat, zegt de gast, met die rijen grote bomen en de ruimte, het lijkt wel een allee. Als er nog wat korenbloemen en klaprozen tussen het raaigras bloeiden zou het volmaakt zijn.
Dat ha’k wol ris faker heart, denkt Gerrit en zegt: Gaat u nu mee naar  De Welle ?   Graag . . . En er zijn ook grote plannen voor een nieuw zwembad, hoorde ik.
Jazeker mijnheer, al meer dan tien jaar, de financiën schijnen ook al jaren rond te zijn en er is nu zelfs een architect  begonnen om een ontwerp te maken. Maar ze weten nog niet op welke plek het gebouwd zal worden.
Werkelijk waar? Tien jaar op
gestudeerd en nog geen plek gevonden ?
Nee mijnheer, ik kan’t  ook niet helpen.   Kan het dan niet op dezelfde plek ?
Te weinig ruimte, de bedoeling is onder meer een vijftig meter wedstrijd bad met alles erop en eraan, dat vraagt ook parkeer mogelijkheid.  . . Ja ja . . .De bewoners van de Douwstra Weg zullen ook geen belang hebben bij nieuwbouw. ‘.  Nee nee . . .Hee, Douwstra , naar welke Douwstra is die weg genoemd ? In de advertentie stond dat gegadigden naar de wethoudersfunctie Fries moesten kunnen verstaan. Om dat te oefenen heb ik een CD van ene Gurbe Douwstra gekocht. Best een aardige zanger en jawel, je kunt in deze gemeente van alles verwachten, maar daar zullen ze toch geen straat naar noemen ?
Nee mijnheer, vast niet en ook niet naar zijn vader, die was  buschauffeur. maar misschien wel Henk Douwstra,  jaren lang suppoost in ons gemeentehuis..en . . . .
Wreed werd mijn droom afgebroken. . Zij-die-mijn-Zorgen-deelt stond naast me en foeterde : No hie ik in bakje kofje by dy delset en hast it hielendal kâld wurde litten.
Spyt my leave, ‘k ha die hiele kofje net sjoen. Ik hie myn oandacht by Gerrit dy ’t om Douwstra’s socht.   Douwstra’s binne der by ’t sekfol, zei ze en ging met mijn koude koffie naar de keuken.
En inderdaad, er zijn veel voortreffelijke mensen met de naam Douwstra. Maar als je een voormalige wethouder eer wilt bewijzen dan is een bordje ‘Douwstra Weg’ wel van de hele kale want  ‘onze’ Jan Douwstra was een speciale   Maandenlang  loco burgemeester na het overlijden van burgemeester Thalen in 1960.  Die werd opgevolgd door de heer Blaauwbroek, juni 1961 geïnstalleerd, oktober van hetzelfde jaar overleden. Weer maandenlang loco. Sloeg omdat Thalen ziek was de eerste paal van de te bouwen schouwburg, was in 1960  ‘loco’ bij de feestelijke opening van de Lawei. enzovoort enzovoort.  Kortom ik zou voor hem zo’n  naambord willen :
JAN DOUWSTRA WEG.
met geboorte en sterfdatum  en : wethouder van Smallingerland.
Want zo als het nu is heeft het woordje  ‘weg’  absoluut een dubbele betekenis
Met mevrouw de Roo Weg is het trouwens hetzelfde liedje. Wie weet eigenlijk nog dat zij de eerste vrouwelijke wethouder van Smallingerland was ?
Maar ja, ze zijn het gewend in onze gemeente : wethouder weg..

Roel Oostra