PAKEPRAAT.blowen

Roel Oostra

Pakepraat.Kunstje

Pakepraat.Kunst

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.blowen

Welke kop lees ik donderdag 29 oktober in mijn Leeuwarder Courant : ZONZIJDE  STOPPEN  MET  ROKEN  BELICHT
Die aanhef betreft de campagne ‘PUUR rookvrij’ die vandaag van regeringswege wordt gelanceerd en verslaafde rokers wil aanzetten tot een serieuze stopzetting. De campagne focust op de positieve kanten van het stoppen en laat rokers nadenken over hun leven als niet-roker. Een leven met een betere gezondheid, minder stress, een betere conditie en een mooier lichaam. Aldus staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Deze campagne ‘PUUR rookvrij’  kost de overheid ongeveer 2 miljoen Euro. Dat is toch een aardig bedragje om de laatste rokers te doen stoppen.
Wat ik nu, niet roker en niet blower, echt niet begrijp is dat roken niet en blowen wel mag en dat zelfs van overheidswege via de zogenaamde coffeeshops wordt getolereerd.’ Ho ho Pake, fan blowen krijst gjin longkanker.’  Nee, maar het is wel de opmaat voor zwaardere drugs en als ik zo nu en dan lees wat voor rotzooi de liefhebbers dan slikken en de lijntjes cocaïne die ze snuiven dan giet my de grize oer de grouwe.
Toen ik een paar weken geleden een raadsvergadering volgde begreep ik dat de regering de kweek van ‘ hennep’  wil gaan legaliseren en daarvoor een zevental geschikte vestigingen zoekt. Smallingerland komt in aanmerking en als de raad instemt zal onze burgervader bij vader des vaderlands Rutte melden dat Drachten graag zo’n hennepkwekerij in de gemeente wil hebben. Daar moest over gestemd worden. Het resultaat was dat bijna de hele raad voorstemde. Als ik het goed onthouden heb waren er slechts twee tegenstemmers. Nou, tel uit je winst. Wat denken ‘ze’ trouwens met een paar van die getolereerde kwekerijen te bereiken ? De drugscène onder contrôle krijgen ? Laat me niet lachen.
Wie een paar dagen geleden die reportage op het kleurenkastje over de positie van Nederland in de internationale drugswereld heeft gezien kreeg mee dat ons land zich heeft ontwikkeld tot de coffeeshop van Europa en dat het verdiende zwarte geld fungeert als motor voor een keiharde drugsmaffia. Waarin miljoenen omgaan en de onderwereld voortdurend botst met onze samenleving. Zie de kapitale laboratoria die zo nu en dan opgerold worden en waar ze die vervoeilijke pilletjes maken. En nu, om daarvoor een aanloopje te maken, gaat onze overheid zelf maar eigen staatswiet verbouwen. Ik weet zeker dat, als ik in de raad had gezeten, had tegen gestemd.
Ja bêste Pake, se kinne it wol ferbiede mar se blowe toch !’ ‘Ja myn jonge, dat wit ik wol mar de fraach is : Is de gemeente it plak om it te legaliseren.
Het is eigenlijk hetzelfde als in september 2018 toen onze grootste raadsfractie luid victorie riep omdat er kans was dat een casino oftewel gokpaleis, zich in Drachten zou vestigen. In een Pakepraatje liet ik weten dat ik dat niet zo zag zitten waarop de toenmalige burgemeester van Mourik mij in een vriendelijk briefje liet weten dat ik mij niet zo druk moest maken want er waren tientallen mogelijkheden om te kunnen gokken. Klopt, heb ik toen weer geantwoord, dat weet ik wel en het zal mij ook een zorg zijn, maar de hamvraag is : Is de gemeente de plek om gokken te stimuleren.
Het is met blowen precies zo : Is de gemeente de instantie om dat te stimuleren.
van Mourik schreef mij toen : Tiden hawwe tiden en wy moatte ús paad dêryn fine. Mijn antwoord was : Akkoord, mar ik tink dat it gemeentelik paad doch lâns de ieuwen âlde route gean sil fan  Om der wille van ut smeer likt de kat de kandeleer.

Roel Oostra
r.oostra@chello.nl