PAKEPRAAT.2022.erevelden

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.2022.erevelden

In de grote vergaderzaal van het gigantische gebouw van de Verenigde naties in New York waren de afgevaardigden van bijna alle landen bijeen en ik stapte achter de microfoon in het spreekgestoelte om de aanwezigen eens stevig de oren te wassen. Sloeg om mijn woorden kracht bij te zetten stevig met de vuist op tafel zodat mijn theekopje op de grond stuiterde. Schrok meteen wakker want ik was boven de krant in slaap gesukkeld.

Had net gelezen dat Poetin nog meer troepen samentrok bij de grens van Oekraïne, dat de president van Amerika Oekraïne bij een inval onvoorwaardelijke steun had toegezegd en dat veel Russen denken dat het oorlog wordt, alleen nog niet wanneer. Dacht toen hoe mooi het zou zijn dat wereldleiders voordat ze grote beslissingen nemen eerst eens verplicht op excursie zouden worden gestuurd. Verplicht naar de Erevelden waar honderd duizenden witte kruizen de plek aan geven waar jonge mannen begraven liggen. Jonge mensen die de kans niet gekregen hebben hun leven te leven. En ik zou die wereldleiders niet op de rand van het Ereveld laten staan om er even overheen te kijken, nee, ik zou ze er overheen  laten lopen, en in ieder geval een honderdtal kruis voor kruis naam en leeftijd hardop laten lezen. Ik zag het voor me en kwam zo in dromenland terecht.

Maar kan ik het overzien ? Nee, van geen kant !

Tja, en dan hebben we zelf na een zware bevalling een nieuwe regering. Vorige week stond de hele groep rond de koning opgewekt op de trappen van het paleis.

Je kon het zien, ze hadden er zin in en beseften waarschijnlijk nog niet wat voor apen en beren ze nog zouden tegenkomen. En die vermaledijde toeslagen ramp is de wereld immers ook nog niet uit.

Hoe het precies met die toeslagenaffaire in elkaar zit weet ik, en trouwens de meesten van jullie, niet, Maar dat dit schandaal er niet om loog blijkt wel uit het feit dat de Tweede Kamer de hele regering naar huis stuurde. Zal niet van harte gegaan zijn want de Kamer ging ook niet helemaal vrij uit en als Pieter Omtzigt en Renske Leijten er niet geweest waren zou het schandaal mooi door gesukkeld zijn. Maar in plaats dat Pieter en Renske op het schild geheven en in triomf de kamer doorgedragen werden, zitten die op een zacht pitje op hun stoeltje in de Tweede Kamer. Maar we hebben uiteindelijk een nieuwe regering en ja, daar kan ik niet omheen, ik heb ‘m mee gekozen.  . . Of nieuw ? Het zijn precies dezelfde partijen met dezelfde baas en die baas was toen en is nu toch per slotte eindverantwoordelijk? De cartoon die laatst in de krant stond van de schooljongen die met inspanning, krom in de bank zittend, tong uit de mond, een woordje op papiertjes zat te schrijven sprak me wel aan. Vooral om het onderschrift van zijn meester : Mark is voor de vierde maal blijven zitten. Ja, denk daar maar eens over na.

Maar kan ik het overzien ? Nee, van geen kant

 

En dan gaan we over een paar weken stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Ben nieuwsgierig hoe het komt. Zou de zetelroof van vier jaar geleden ook nog ter sprake komen? Weet u nog dat Smallingerlands Belang toen een zetel won en met drie de Raad inging. En dat een paar weken later die lijsttrekker van SB met zijn zetel onder de arm overliep naar de Eerste Lokale Partij.? En dat die ELP niet alleen de man maar ook de gestolen zetel blij lachend accepteerde?

Ik woon schuin tegenover het gemeentehuis en zo nu en dan kan ik, als het een stille avond is, de diepe zuchten uit het college van B&W horen. Krijgen we weer ‘eigen’ wethouders of houden we de ‘reparateurs’ ? Eentje is vorige week al kwaad weggelopen.

En kan ik dit dan overzien? Nou, een piepklein beetje  misschien . . .

 

Roel Oostra   r.oostra@chello.nl