PAKEPRAAT.2021.bezeten

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.2021.bezeten

‘We leven in een bezeten wereld en we weten het !’  Dat publiceerde de historicus Johan Huizinga in 1935 in één van zijn boeken. Zelf heb ik nooit iets van mijnheer Huizinga gelezen maar die regel van ‘de bezeten wereld’ , ik was toen een jaar of 16, is mij mijn hele leven bijgebleven. In de kranten las je in die tijd over de opkomst van Hitler en Mussolini en oorlogsdreigingen en de dictatuur van vadertje Stalin, kortom ik dacht toen al dat ik er helemaal geen zin in had om een paar jaar later mijn militaire dienstplicht te moeten vervullen. Had in die tijd echt het idee dat een oorlog wel in een bezeten wereld zou passen.

Van mijn vader hoorde ik soms een ander gezegde. Us Heit sei dan : ‘de wrâld is goed mar de minsken koene better’.  In wezen komt dat eigenlijk op hetzelfde neer.

En ja, nu zijn we een tachtig jaartjes verder en heb ik van alles meegemaakt. Een grote oorlog, onderduikerstijd,  economische opgang, onvoorstelbare technische uitvindingen en noem maar op. Maar in plaats van een rustige  is het nog steeds een bezeten wereld. Om maar wat te noemen : de internationale wapenindustrie draait op volle toeren, roepen de wereldleiders lelijke dingen tegen elkaar en houdt  Covid Corona nu al meer dan een jaar  onze hele aardbol in haar greep. De dood waart rond, de ziekenhuizen liggen vol en onze overheden doen hun uiterste best besmettingen tegen te gaan  door de mensen uit elkaar te houden. Dus tijdelijk geen bijeenkomsten, demonstraties, familiebezoek, kortom een verbod voor alles waarvoor mensen bij elkaar komen. We weten best dat deze uiterst vervelende maatregelen  noodzakelijk zijn maar protesteren desondanks op alle mogelijke manieren. We leven nu eenmaal in een bezeten wereld. Zie bijvoorbeeld ene heer Baudet, wiens hersencellen wat vreemd door elkaar liggen. Hij roept op de bevrijdingsdag niet mee te vieren want al zijn vrijheid is hem en ons door de Corona maatregelen ontnomen. En neem de supportersgroepen van Ajax en Cambuur. De burgemeesters van Amsterdam en Leeuwarden hadden bijna gesmeekt vanwege het kampioenschap de stad niet in te gaan vanwege het besmettingsgevaar en  het overbelaste ziekenhuispersoneel. Maar ze gingen bij duizenden ! Ja ja, ze wisten het ! Bezeten wereld, want ze wilden het niet weten .

Toen de overheid de teugels iets liet vieren en de terrassen weer open mochten zag ik op de TV een straatlengte mensen staan. Plukjes van 2 , 3 of 4 personen keurig op anderhalve meter van elkaar. Waar wachten die op ? Geloof me : tot het moment dat op een vol terras, waar je een uur mocht zitten, een tafeltje vrij kwam. Dan schoof de rij weer een plukje op. Nou, in mijn ogen ben je dan wel bezeten.

In mijn jongelingsjaren hoorde bij onze vriendenkring  Idus Kuiper die  een krakende stem had en die, als onze gesprekken wat luidruchtig of onbetamelijk waren steevast riep : Vrienden, vrienden, waar blijft de beschaving !

Toen bij de extra Raadsvergadering van de gemeente Smallingerland vorige week een gerespecteerd raadslid de vraag stelde of het eigenlijk wel noodzakelijk was over het betreffende simpele onderwerp een aparte bijeenkomst te beleggen en een dame van de vragende partij vergeten had haar microfoon uit te zetten zodat de hele raad plus degenen die de vergadering via de TV volgden  luid en duidelijk hoorden ‘ouwe LUL’  toen dacht ik, nee , dit hoort niet onder ‘bezeten’  en in mijn gedachten klonk heel duidelijk een krakende stem uit het verleden : Vrienden, vrienden, waar blijft de beschaving . . . .

 

Roel Oostra

r.oostra@chello.nl