Koor zoekt man

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

Koor zoekt man

Je kijkt wel eens naar de televisie, zelfs onder etenstijd, naar podium Witteman, en dan ineens hoor je een noodkreet. Wat is de ramp ? Er zijn in Nederland 18.000 koren, en uiteraard zit het rampzalige niet in een te veel aan vrouwen, integendeel, maar in schrijnend tekort aan mannen, een tekort van zo’n half miljoen. Velen hunner hebben goede herinneringen aan vroeger zingen in de kerk, maar waar is die animo gebleven ? Terwijl het toch wel degelijk zinvol is samen te zingen: de stemmen en de adem op elkaar afstemmen, het geeft een gevoel van saamhorigheid. Zeg maar een gratis groepstherapie. Muziek is emotie, die je met anderen kunt delen. In de hersenen komt een stofje vrij, zo zegt de neuro-psycholoog. Er gebeurt van alles met je, gevoelens worden versterkt. Dat verklaart ook dat er senioren koren bestaan. En, heren, het zal niet ongezellig zijn zingen met zoveel dames.

Hoe zit dat hier in Drachten ? We vragen het aan Meindert Bosklopper, de man die armen tekort komt om zoveel koren te dirigeren. Nog afgezien van de vraag waar hij de tijd vandaan haalt. Wel nu, Smallingerland is een zanggrage gemeente. Alleen al in Drachten zijn er in totaal een kleine 20 koren actief. Bijna ieder koor zit te springen om mannen. Inmiddels heeft Drachten 3 Overdagkoren in Sûnenz, Rispinge en in de Doopsgezinde kerk aan de Zuiderbuurt. Met name het Overdagkoor Sûnenz op de maandagmiddag en het Overdagkoor Zuiderbuurt op de woensdagmiddag zouden er graag nog een aantal heren bij willen hebben. Men kan zich aanmelden via: info@zingenmetmeindert.nl  voor informatie kan men kijken op de website www.meindertbosklopper .nl  of bellen met 0512-531701 .

Er zijn voldoende gelegenheden eens mee te zingen, ook bij Overdag-koren, het repertoire is zeer gevarieerd. En de dirigent houdt je wel bij de les.

Hommo Hof

Posted in