PAKEPRAAT.Brievenbus

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

PAKEPRAAT.Brievenbus

Daar zijn we weer ! Nooit gedacht dat de simpele verandering van naam “Pluskrant”  in “dichtRbij” zoveel voeten in de aarde zou hebben. In het laatste Pluskrant Magazine van December 2017 hebben we al uitgelegd waarom we van het door Jan en alleman gebruikte woord Plus af wilden en zijn gevallen voor de nieuwe naam ‘dichtRbij”.  Dat is dus de nieuwe naam van zowel ons magazine als van onze internet website  Verder blijft eigenlijk alles bij ’t oude. U ziet een foto van ons in het maartnummer van ons magazine en als u die foto bekijkt denkt u misschien wel : Aha, dat is vertrouwd, oude wijn in nieuwe zakken ! (Of misschien ook wel, oude zakken met nieuwe wijn) Maar dat laatste zal de eindredacteur er wel uithalen denkt  Zij-die-mijn-Zorgen-deelt.

Al gemerkt dat er een flink aantal brievenbussen, ook in onze goede woonplaats, worden opgeruimd ? Onze bus die aan het begin van de Reidingweg staat is ook slachtoffer. En wij zijn dat ook, wij gebruikten die bus vaak. Want wij zijn nog van de generatie die voor felicitatie- en condoleance nog graag een toepasselijke kaart ‘op de bus’ doet in plaats van een koude E-mail te zenden. Maar ja, zegt meneer Post, er komen te weinig brieven in die bus, het kan gewoon niet uit. Maar zou meneer Post het er zelf ook niet een beetje naar gemaakt hebben ?

Indertijd waren de posterijen in handen van de overheid. De Koninklijke Nederlandse Posterijen oftewel de PTT. En in elke woonplaats vond je wel een echt postkantoor. Maar toen bedachten heldere geesten dat het wel economischer kon. Er moest concurrentie komen. Dus werd de PTT de markt op gegooid. Nou, dat hebben we geweten. Er kwam een nieuw postbedrijf, PostNL  Postkantoren werden afgeschaft. Er kwam concurrentie. Een leuk truckje was om de prijs niet meer op de postzegel te vermelden. Een 1 was voldoende. Zo kon men die zegels geruisloos duurder maken en dat gebeurde dan ook stapje voor stapje .Men moet per slot ook wat doen voor de aandeelhouders.  Maar onze koning schaamt zich zo dat hij beslist niet helder op de zegel wil staan zodat we door een blauwe mist moeten kijken of hij het wel is.
Onlangs las ik in een krant dat PostNL het moeilijk heeft en dat overwogen wordt om naast de maandag nòg een dag postvrij te maken. En daar stond ook in dat er naar de regering een verzoek zou gaan om concurrentie te verbieden !

We zijn er met die vrije markt wel op vooruit gegaan, vindt u ook niet. Net als met de spoorwegen, ook zo’n succes story.

Toen ik aan een slotregel voor dit stukje zat te denken kwam een liedje van Claudia de Breij voorbij dat gericht was aan ‘Lieve Posterijen’ en bezingt hoe ze die mist. Ze wil de echte PTT terug en het liefst heel vlug,Dus toe, mijn lieve postkantoor,Kom alsjeblieft terug !

Wij willen onze brievenbus terug ! Maar dat zal ook niet gebeuren, denkt u wel ?

Roel Oostra