Behoud het goede

Roel Oostra

PAKEPRAAT.oude wijn

PAKEPRAAT.vroeger

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

Behoud het goede

In 1898 ging onder de naam Sluis een machinefabriek van start in Groningen. In 1960 verhuisde het bedrijf naar Drachten. Drie indrukwekkende loodsen verrezen aan Tussendiepen. Blijvend bleek het niet, de zaak ging failliet in 2002.

Daar stonden ze dan, drie met elkaar verbonden panden. Ze werden opgekocht door een partij die er wat in zag. En dat lukte. Jan Ketelaar vond er zijn werkruimte, voor het lassen van beelden groot genoeg om te wachten op hoog water. En Hofstra vond plaats voor zijn prachtige verzameling Oldtimer bussen. De beelden staan te pronken op de dijk, de bussen zijn verkocht. Er is nog een bedrijfje in houtbewerking, en wat blijft biedt ruimte te over. Wat doe je er mee? Vinden wie een stukje huren wil. Trea Westra voert namens de  eigenaar de regie. We praatten in een verwarmd kantoor, gelukkig maar, buiten was het 2 graden. Eén ding was duidelijk: het gaat niet aan zomaar te slopen wat in de weg staat. Ook zonder Smelne’s Erfskip kwamen ze wel op die gedachte. Veel ruimt met tal van mogelijkheden, en in de omgeving creatievelingen genoeg. Je kunt die bouwwerken mooi vinden, of niet mooi vinden, maar kom niet aan de sfeer. Doe iets, maak er wat van. En dat is al gaande: schilderkunst, beeldhouwers, houtbewerking, modelspoor en er is iemand die maakt van afval nieuwe producten voor in huis, en dat is te koop. Er spelen zich af commercie, marketing, video, fotografie. Ter plekke dingen bieden en betaalbaar mensen blij maken. Samenwerken, samenvoegen. Men denkt aan een huismeester die de boel in het gareel houdt. Aan de kanten ruimten voor mensen die wat aan te bieden hebben, in het midden stands, voor lieden die ter plekke iets maken. Het gaat van ambacht naar kunst. Er komen nieuwe toiletten en een popup,
een soort van een cafétje waar wat dorst te lessen valt en wat trek te stillen. Wie een ruimte huurt kan die zelf naar behoefte inrichten en bepaalt zelf de openingstijden van zijn of haar bedrijf. Het kan uitgroeien tot een innovatiehuis, denkbaar zijn mogelijkheden voor cursussen of opleidingen. Wat is moet blijven, maar vooral ook groeien. Er is nog ruimte te huur voor wie bezig wil zijn in een prettige omgeving en met goede buren.

Posted in