ALLEEN

Roel Oostra

Hommo Hof

MANNEN ZING MEE

Loch Ness

ALLEEN

Bij de kassa in een bouwmarkt, zo’n winkel waar alles te koop is. Voor mij staat een man met een winkelwagen vol met hout restanten. Voor de open haard? Vroeg ik. Het was geen goeie tekst. Voor een timmerclub, zei hij. Wij maken met zo’n man of 10 allerlei dingen, zoals vogelhuisjes, kinderspeelgoed. Deze mensen verpieteren niet van allenigheid, doen wat ze leuk vinden, doen dit met elkaar. En het heeft nut. En zo zijn er nu weer, of nog steeds, tot en met breiclubjes. Dit was, en is nog steeds, de gewoonste zaak van de wereld. Nuttig samen komen, niet alleen zijn. En dan was er nog die vrouw, vorige eeuw, ver voor mediums sociaal werden, die zei: als ik vrijdags thuis kom uit mijn werk, en ik heb voor het hele weekend niets in mijn agenda staan, dan ga ik bellen. Ze belt dan met mensen die ze kent, weet wat ze van hen kan verwachten. En vergeet ook niet de wereld van vrijwilligers. Als je het treft leuk werk te vinden in een leuke sfeer zit je gebeiteld. En we horen dat het op de bloedbank gezellig kan zijn terwijl het bloed stroomt.

Bij zulke verhalen krijg je het gevoel dat eenzaamheid alleen maar een probleem is bij ouderen. Niets is minder waar. Het komt voor bij alle leeftijden, bij jongeren is het een veel voorkomend en heftig probleem, in toenemende gevallen met fatale gevolgen. In alle leeftijden is de oplossing het vinden van gezelschap, leggen van contact, maar wie alleen is heeft geen mogelijkheden mensen te ontmoeten, er mee in contact te komen, juist omdat hij of zij alleen is. Alleen reizen, alleen naar de schouwburg, een concert, het kan leuk zijn, voor sommigen als ze met rust gelaten worden, voor anderen als er een leuk contact ontstaat. Of naar een museum kijken met een wildvreemd iemand naar iets dat je alle twee afschuwelijk vindt, kan ook leuk zijn.

Wie weet worden mogelijkheden bedacht voor de maand van de eenzaamheid, in september aanstaande. Kom op, wie verzint alvast wat leuks.

Hommo Hof

 

Posted in